Ben jij toe aan een nieuwe stap in je loopbaan? Heb je behoefte aan een nieuwe baan? Dan is solliciteren een onvermijdelijke stap in dit proces. Loopbaanadvies kan jou helpen met het vinden van je nieuwe droombaan, maar helpt ook met alle bijkomende sollicitatiestress. Wij geven nu alvast 6 sollicitatietips:

Weet wat voor de vacature het belangrijkste is

Wat vragen ze precies in de vacature? Waar ligt de nadruk, is het kennis en kunde of meer ervaring? Het is van belang de speerpunten er uit te halen en hier met je eigen kennis, kunde of ervaring op in te spelen.

Pak de telefoon

Een telefoongesprek is persoonlijk en hierin kan jij jezelf al op de kaart zetten. Een recruiter of HR manager zal je veel eerder herinneren aan een fijn telefoongesprek dan als een van de vele cv’s. Via de telefoon kan je ook alvast peilen waar de belangrijkste wensen van dat bedrijf liggen, zodat je hier bij je daadwerkelijke sollicitatie op in kan spelen.

Informeer binnen je netwerk

Netwerken is van groot belang. Netwerken kan jou helpen met 2 belangrijke punten. Ten eerste kan het zorgen dat je bij een bedrijf gemakkelijker op sollicitatiegesprek komt, en niet vergeten raakt tussen de vele sollicitanten. Ten tweede kan je via je netwerk goede feedback krijgen. Hoe zien zij jou, waar liggen volgens hen je sterke en zwakke punten. Dit kan voor een nieuw inzicht zorgen.

Solliciteer bij organisaties die bij je passen

Richt je pijlen op een select aantal vacatures. Hierdoor kan je echt de bedrijven kiezen waar jij energie uit haalt en zo kan je veel beter volledig voor een bepaalde sollicitatie gaan. Je krijgt hierdoor ook veel eerder de baan in een leuk bedrijf, dan wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet en bijna vergeet waar je allemaal op gesolliciteerd hebt.

Zoek een kruiwagen

Het kan in sommige gevallen voorkomen dat jij de perfecte vacature gevonden hebt, maar dat je niet aan alle functie eisen voldoet. Belangrijk is het om dan aan te geven waarom jij wel een toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor dat bedrijf. Zorg er voor dat je jezelf duidelijk uitdrukt en met goede argumenten komt. Loopbaan advies Den Bosch kan jou met behulp van een persoonlijke coach op weg helpen met het ontdekken en verwoorden van je kernkwaliteiten.

Vat afwijzingen niet persoonlijk op

Mocht je toch afgewezen worden, probeer dit dan niet persoonlijk op te vatten. In de huidige maatschappij zijn er veel mensen op zoek naar werk. Door een afwijzing moet je niet bij de pakken neer gaan zitten, maar hier van leren en dit toepassen op je volgende sollicitatie. Het is daarom ook verstandig om bij een afwijzing altijd goed na te vragen waarom je niet gekozen bent.

 

Dus ben jij toe aan die nieuwe stap, maar kan je nog wat hulp gebruiken? Plan dan nu een gratis oriëntatiegesprek in met loopbaanadvies Den Bosch!